Eenwielerhokey

Eenwieler rijden en hockey, als je deze twee sporten apart bekijkt zijn het twee normale sporten. Eenwieler rijden is misschien wel een beetje anders dan een normale sport, maar het is er een. Maar heb jij al eens gehoord van eenwieler hockey ? Je zou niet meteen denken dat het een sport is, maar dat is het wel!

Eenwieler hockey of unicycle hockey is wel degelijk een sport, alleen is hij nog niet zo lang bekend. De sport is ontstaan in 1960, maar toen kende zo goed als niemand de sport. In 1976 werd de eerste Unicycle hockey club opgericht, namelijk ‘TheWeelPeople’ uit Californië. Maar ook toen was het nog niet echt een bekende sport, dat is het nu trouwens nog steeds niet echt.

in 2010 heeft de International Unicycling Federation de regels van deze sport bekend gemaakt. Eenwieler hockey is nu nog niet heel bekend, maar het bekender aan het worden. Want wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er ondertussen verschillende landen zijn die nationale Eenwieler hockey teams hebben opgericht. Het land met de meeste teams is Duitsland, die tellen maar liefst 53 teams, op de tweede plaats komt Zwitserland te staan met 20 teams en op de derde plaats staat Engeland met 10 teams. Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere landen die enkele Eenwieler hockey teams hebben, onder andere Frankrijk, Zweden, Denemarken, Australië, Korea, Amerika, Canada en Singapore.

Elke twee jaar wordt er een Unicycle hockey toernooi georganiseerd door UNICON. Over het laatst in 2012 was Italië het gastland, in 2014 is dat Canada.

Maar zoals bij elke sport of elk spel zijn er spelregels aan verbonden. De sport word in een zaal van 40m op 20m gespeeld, waarbij de muren de lijnen zijn. Er worden net als bij normale hockey twee doeltjes geplaatst aan elke kant van de zaal. En enorm veel materiaal hebben ze eigenlijk niet nodig. Tien circusfietsen, een tennisbal, de twee doeltjes, enkele Streets hockeysticks en natuurlijk niet te vergeten, de spelers, en dan kun beginnen te spelen. Wat eigenlijk best gek is, is dat er geen keeper voorzien is in dit spel. Er blijft gewoon steeds iemand achter bij het doel om te verdedigen. Maar ja, wat wil je dan ook, een keeper op een eenwieler, die blijft toch niet de hele tijd op zijn eenwieler stilzitten?                   Ook zijn er regels voor het type eenwieler. De maximum diameter van het wiel mag maar 61 cm zijn. Deze regels gelden in elk land, behalve in Canada, daar willen ze het anders spelen. Ze spelen buiten op asfalt zonder lijnen en met een lederen bal.